Choć diagnoza insulinooporności to jeszcze nie wyrok, powinna stanowić poważny znak ostrzegawczy. Zaburzenie to może prowadzić do groźnych komplikacji zdrowotnych, dlatego warto włączyć do diety kilka naturalnych substancji, które mogą im zapobiec lub przynajmniej opóźnić ich pojawienie się.
Insulina jest niezwykle ważnym hormonem wytwarzanym przez trzustkę. Ma wiele funkcji, między innymi kontroluje poziom glukozy we krwi i inicjuje jej transport do komórek. Jednak zbyt wysoki poziom insuliny powoduje, że komórki stają się odporne na jej działanie. W takiej sytuacji trzustka zaczyna produkować jeszcze więcej tego hormonu, tworząc błędne koło. Z biegiem czasu może to doprowadzić do cukrzycy i uszkodzenia narządów wewnętrznych.
Na insulinooporność bardziej narażone są osoby z nadwagą lub otyłością oraz te, u których w rodzinie występowało podobne zaburzenie. Wiele z nich nie jest świadomych swojego stanu, dopóki nie przekształci się on w cukrzycę. Tymczasem wcześnie wykrytą insulinooporność można kontrolować przestawiając się na zdrowszy styl życia i dietę. Okazuje się też, że choć idea przyjmowania suplementów w celu zwiększenia wrażliwości na insulinę jest dosyć nowa, to niektóre naturalne substancje mogą być pomocne w zapobieganiu rozwojowi zaburzeń metabolicznych.
Chrom i magnez
Chrom i magnez to ważne dla zdrowia minerały, których suplementowanie może pomóc w stanach insulinooporności. Ten pierwszy jest zaangażowany w metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Dlatego przyjmowanie preparatów z chromem może zmniejszać stężenie glukozy we krwi i poprawiać działanie receptorów insuliny. Magnez również z nimi współdziała, a jego wysoki poziom w organizmie bywa wiązany z większą wrażliwością na ten hormon.
Kwas foliowy
Kwas foliowy to syntetyczna postać folianu, występującego naturalnie m.in. w warzywach liściastych, soczewicy, fasoli, niektórych owocach i ziarnach. Okazuje się, że może istnieć związek między niskim spożyciem tego związku a rozwojem insulinooporności. Rozwiązaniem tego problemu może być przyjmowanie suplementu z L-metylofolianem wapnia – aktywną formą kwasu foliowego biorównoważną z folianem występującym w naturze.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 regulują gospodarkę lipidową organizmu i mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób metabolicznych. Znajdują się m.in. w tłustych rybach, oliwie z oliwek, awokado i orzechach, ale są także dostępne w formie bezzapachowych i bezsmakowych kapsułek.
Błonnik rozpuszczalny w wodzie
Wysokie spożycie błonnika rozpuszczalnego w wodzie wiąże się z większą wrażliwością na insulinę. Wpływa na nią też obecność pożytecznych bakterii zasiedlających jelita, które również korzystają z tego rodzaju włókna. Naturalnym źródłem rozpuszczalnego błonnika są warzywa, zwłaszcza strączkowe, owoce, produkty pełnoziarniste i nasiona, ale można go także kupić w postaci proszku.
Imbir, czosnek i kurkuma
Aktywny składnik imbiru o nazwie gingerol pobudza receptory insuliny w komórkach, co zwiększa wchłanianie glukozy z krwi. Stosowanie tej popularnej przyprawy może być zatem korzystne dla osób z insulinoopornością. Również czosnek pozytywnie wpływa na gospodarkę hormonalną organizmu. Podobne działanie wykazuje kurkumina obecna w korzeniu kurkumy. Wydaje się, że zwiększa wrażliwość na insulinę poprzez redukcję wolnych kwasów tłuszczowych i glukozy we krwi.
Insulina ma wiele ważnych funkcji w organizmie. Niestety u niektórych osób wrażliwość komórek na ten hormon jest zbyt niska. Stan ten może odwracać kilka wymienionych wyżej substancji. Ich suplementowanie wpływa na zmniejszenie ryzyka poważnych komplikacji zdrowotnych związanych z