Zakopane to jedno z najczęściej odwiedzanych miejsc turystycznych w Polsce. To urokliwe miasto położone w województwie małopolskim jest przede wszystkim serem sportów zimowych. Wyróżnia je góralska kultura i przepiękne widoki. Zakopane odwiedza co roku ogromna liczba osób, którzy poza atrakcjami mają nadzieję na odkrycie również i kulinarnych perełek regionu. Wielu więc zastanawia się gdzie dobrze zjeść w Zakopanem?
Dania tradycyjne czy nowoczesne?
Niektórzy turyści, odkrywający walory smakowe Zakopanego, zastanawiają się czy szukać potraw uniwersalnych i nowoczesnych, czy jednak poszukiwać czegoś charakterystycznego tylko dla Podhala. Wielu przyjezdnych bowiem nie zna smaku tradycyjnych góralskich potraw i pragnie przekonać się, czy przypadną one do gustu.
W Zakopanem można spotkać bardzo dużo restauracji, kawiarni czy barów oferujących różnego rodzaju jedzenie. Są tam między innymi lokale serwujące dania spotykane w całym kraju, jak kuchnia domowa, pizza, kebab, potrawy włoskie i wiele innych. Część turystów jednak nie chce stołować się w takich miejscach i szuka menu typowego dla tego regionu.
Tacy smakosze powinni sprawdzić więc pozycje oferowane przez restauracje serwujące jedzenie typowo góralskie, charakterystyczne dla tego obszaru podhalańskiego. Gdzie zatem szukać lokali stawiających na tradycyjne smaki. Jedno z takich miejsc znajduje się w Galerii Krupówki 40 – czym zachwyca swoich gości?
Galeria Krupówki 40 – kulinarne odkrycie na mapie Zakopanego
Poszukiwacze niecodziennych góralskich smaków powinni z pewnością udać się na najsłynniejszą zakopiańską ulicę – Krupówki. Mieści się tam niedawno powstała Galeria Krupówki 40, która w swoich lokalach skrywa dwuczęściową restaurację, częstującą gości smakołykami z widokiem na majestatyczne Tatry.
Zarówno miłośnicy dań z całego świata, jak i amatorzy kuchni regionalnej, znajdą w tej restauracji coś dla siebie. Przebywając jednak w Zakopanem, trudno jest nie skusić się na tradycyjne potrawy góralskie, jakie serwuje restauracja w Galerii Krupówki 40. Już rozpoczynając od przystawek, pozycje w menu wywołują burczenie w brzuchu. Warto między innymi zwrócić uwagę na moskole z bundzem, czyli placki ziemniaczane z serem owczym, borowikami i innymi dodatkami.
Również miłośnicy rozgrzewających zup znajdą tam coś dla siebie. Można przykładowo zamówić żurek na maślance czy aromatyczną zupę gulaszową. Najbardziej tradycyjnym góralskim smakiem jednak wyróżnia się kwaśnica, przygotowywana na żeberkach i podawana ziemniakami i pieczonym czosnkiem. To danie kuchni regionalnej z pewnością rozgrzeje każdego w mroźny dzień.
Galeria Krupówki 40 w swojej restauracji oferuje też treściwe i syte dania główne, obok których trudno jest przejść obojętne. Warto między innymi skusić się na placki ziemniaczane po zbójnicku, podawane z gulaszem wieprzowym sporządzonym na regionalnym piwie, z dodatkiem tradycyjnego oscypka.
W restauracji mieszczącej się w Galerii Krupówki 40 można też skosztować wybornej jagnięciny, przyrządzanej przykładowo w formie kotletów albo w towarzystwie okrasy musztardowo-miodowej. Z lokalu oferującego tak apetyczne, góralskie dania, trudno będzie wyjść z pustym żołądkiem.