Kuchnia to „serce” domu. Jednak choć kojarzy się z ciepłem i rodzinną atmosferą, jest także miejscem, w którym bardzo łatwo o chaos i nieporządek. Jak nad tym zapanować i sprawić, by wszystko zawsze było na swoim miejscu?
Codzienne przygotowanie posiłków sprawia, że bałagan w kuchni wydaje się nie do uniknięcia. Sprzątanie mieszkania ułatwi nam dobra organizacja przestrzeni. W kuchni zasada ta dotyczy między innymi umiejscowienia wszelkich akcesoriów oraz przechowywania produktów spożywczych. Niektóre z prostych trików na zachowanie porządku możesz wprowadzić w życie od zaraz.
Co gdzie rozmieścić w kuchni?
W dobrze zorganizowanej kuchni można wyróżnić trzy strefy:
- do przechowywania produktów;
- do przygotowania posiłków;
- do sprzątania po posiłkach.
W strefie do przechowywania żywności powinny znaleźć się szafki na artykuły spożywcze, lodówka oraz blat, na który trafią stale używane produkty, np. masło w maselniczce czy cukier w cukiernicy. Bliskość lodówki i szafek na żywność ułatwi rozpakowywanie zakupów.
Strefa nr 2 to po prostu fragment blatu, stołu lub wyspy kuchennej, na którym będziesz kroić, mieszać, miksować itd. Dobrze by było wyznaczyć na to stałe miejsce, dzięki temu nie wprowadzisz bałaganu w pozostałych częściach kuchni. W strefie do przygotowywania posiłków nie może też zabraknąć szafek do przechowywania garnków i talerzy oraz miejsca dla sprzętów AGD. Jeśli jesteś na etapie planowania swojej kuchni, rozważ umieszczenie piekarnika na wysokości rąk – ułatwi ci to gotowanie. W strefie do sprzątania powinny znaleźć się zlew i zmywarka, jeśli ją posiadasz. Warto również pomyśleć o przeznaczeniu jednej szafki na detergenty i akcesoria do czyszczenia.
Sposoby na przechowywanie w kuchni
Sprzątanie mieszkania we Wrocławiu, Warszawie czy Ciechanowie, w dużym mieście i niewielkiej miejscowości, na małym i dużym metrażu zawsze powinno być dostosowane do potrzeb jego mieszkańców. Produkty i akcesoria, z których korzystamy najczęściej, powinny znaleźć się w najłatwiej dostępnym miejscu kuchni. Używane na co dzień przyprawy przechowuj w szczelnych pojemnikach w łatwo dostępnych miejscach. Jeśli w twojej kuchni znajduje się niewiele szafek do przechowywania, pomyśl o zagospodarowaniu ścian. Na relingach (metalowych prętach montowanych bezpośrednio do ściany) i haczykach możesz powiesić np. często używane kubki do kawy, ściereczki, deski do krojenia i akcesoria będące w stałym użytku. Przestrzeni do przechowywania przybędzie też, jeśli zamontujesz haczyki wewnątrz szafek. Takie rozwiązanie dobrze sprawdzi się np. w szafce z akcesoriami do sprzątania (na haczyku może zawisnąć np. szufelka). W szufladach na sztućce i przyrządy do gotowania dobrze jest umieścić organizery. W zależności od wybranego modelu dostosujesz tę przestrzeń do wszystkich akcesoriów, które posiadasz.
Organizując swoją kuchnię, pamiętaj także o tym, by na blatach kuchennych znajdowało się tylko to, czego faktycznie używasz, np. ekspres do kawy. Usuń z przestrzeni to, co jest ci zbędne, a łatwiej nad nią zapanujesz.