Bemar jest elementem wyposażenia kuchni, to rodzaj podgrzewacza, dzięki któremu możliwe jest podtrzymanie odpowiedniej temperatury potraw po ich przygotowaniu. W tym celu wykorzystuje się wodę, która, pierwotnie była podgrzewana za pomocą palników gazowych. Dzisiaj wykorzystuje się do tego energię elektryczną, dzięki czemu przetworzona termicznie żywność nie traci dodatkowo swoich walorów. Po raz pierwszy na masową skalę były wykorzystywane już w pierwszej połowie XX wieku we Francji w różnego rodzaju bufetach i stołówkach.
Do czego służą bemary gastronomiczne?
Bemary wykorzystywane są przede wszystkim w gastronomii. Świetnie sprawdzają się we wszelkiego rodzaju bufetach, stołówkach, hotelach, restauracjach, firmach cateringowych oraz w szpitalnych stołówkach. Zazwyczaj są to wielopiętrowe półki na kółkach, w których utrzymuje się temperaturę potraw na odpowiednim poziomie, wykorzystując do tego energię elektryczną. Dzięki temu, że żywność jest już przygotowana i możliwa do dystrybucji w dowolnym momencie, znacząco podnosi się efektywność pracy kuchni i wydawania posiłków. Bemary występują w 3 zasadniczych rodzajach: bemary jezdne, bemary nastawne i bemary wolnostojące.
Podczas serwowania posiłków w formie bufetowej zastosowanie bemarów ma fundamentalne znaczenie, ponieważ dzięki nim podane dania przez wiele godzin nie tracą temperatury. Zastosowanie bemarów sprawia, że możliwe jest serwowanie posiłku gościom hotelu czy imprezy w dowolnej konfiguracji. Dania podane w bufecie pozwalają na kompozycję posiłku wedle potrzeb, gustów kulinarnych, zgodnie z zaleceniami dietetycznymi lub medycznymi, co jest szczególnie ważne Zastosowanie bufetu z wykorzystaniem bemarów spotyka się także podczas organizacji imprez biznesowych, konferencji czy przyjęć firmowych. Podczas takich eventów goście przez cały czas trwania imprezy mogą skosztować ciepłych dań.
Bemary – idealne do bufetów i cateringu
Rozwiązanie to daje również możliwość kontroli zasobów żywności przeznaczonej do spożycia. Dzięki zastosowaniu bemarów możliwe jest dostarczenie posiłków i uzupełnienie zapasów, jeśli jest na to zapotrzebowanie. To bardzo praktyczne i oszczędzające czas, pieniądze i energię urządzenie, które powinno być elementem wyposażenia każdego punktu gastronomicznego, dla którego dostęp do większej ilości klientów jest bardzo ważny. Możliwości transportu i dystrybucji żywności w postaci ciepłego bufetu mogą być realizowane z powodzeniem wyłącznie, przy zastosowaniu bemarów.