Jesteś miłośnikiem dobrego wina, dlatego zdecydowałeś się na karierę sommeliera. To zawód, który jest niezwykle ceniony na całym świecie. Specjalista od wina przyda się w wielu lokalach, zarówno tych prestiżowych, jak i klasycznych. Gdzie szukać pracy dla sommeliera?
Sommelier – jak nim zostać?
Z uwagi na małą popularność tego zawodu, w naszym kraju nie istnieje zbyt wielu profesjonalnych znawców wina. Polskie Stowarzyszenie Sommelierów składa się obecnie z kilkudziesięciu osób, choć poza granicami Polski tego typu organizacje zrzeszające tysiące specjalistów. Sommelierem może zostać praktycznie każdy, kto ma dobry węch i smak, a przede wszystkim uwielbia dobre wina. Co ważne, potencjalny kandydat powinien też posiadać dodatkowe cechy, takie jak dobra pamięć, umiejętność nawiązywania kontaktów międzyludzkich czy znajomość języków obcych.
Aby stać się ekspertem od wina, należy skończyć szkołę sommelierów lub gastronomiczną o specjalności kelnerskiej. Uzyskanie odpowiednich kwalifikacji często wymaga też ukończenia dodatkowych kursów i szkoleń z zakresu tego konkretnego wariantu branży.
Jak wygląda praca sommeliera?
Sommelier musi dysponować odpowiednią wiedzą na temat wina. Mowa tutaj nie tylko o smakach poszczególnych trunków, ale również o historii ich powstania. Absolwent szkoły dla sommelierów powinien też potrafić dobrać dany rodzaj wina do konkretnej potrawy. Przydatną umiejętnością w jego pracy jest także sprzedaż. Specjalista zachwalający konkretny rodzaj produktu wywołuje poczucie zaufania w kliencie.
Specjalista od wina zajmuje się nie tylko doradzaniem, ale też nalewaniem alkoholu. Dodatkowo, potrafi opisać trunek na podstawie jego koloru, konsystencji i zapachu. Wie również doskonale, które kieliszki powinno się podać do wina konkretnego rodzaju.
W skrócie można więc powiedzieć, że sommelier wykonuje pracę podobną jak kelner. Z tą różnicą, że jego specjalnością nie są dania, a wina.
Gdzie znaleźć pracę jako sommelier?
Absolwenci szkół sommelierskich są potrzebni przede wszystkim w lokalach serwujących wino. Najczęściej tego typu specjalistów poszukują restauracje luksusowe, choć oferty pracy czasem pochodzą też z niektórych kawiarni. Sommelier może też znaleźć zatrudnienie w winiarni. To właśnie tam bardzo często potrzeba osób znających się nie tylko na podawaniu, ale również na jakości win.
Sommelier może też pracować w charakterze dorywczym na prestiżowych kolacjach, przyjęciach okolicznościowych, a nawet na weselach. Zapotrzebowanie na tego typu specjalistów w Polsce jest coraz większe. Chcąc zyskać większe szanse na znalezienie zatrudnienia, warto też przeglądać oferty pochodzące z portali zagranicznych. Anglia, Włochy, Niemcy – w tych krajach eksperci od win są bardzo często poszukiwani.