Biała kiełbasa parzona to przede wszystkim przysmak, który obowiązkowo gości na wielkanocnym stole. Często właśnie te święta kojarzą nam się ze smakiem białej kiełbasy, bo tylko wtedy mamy okazję ją zjeść. Ale warto sięgać po nią nie tylko od święta, oto kilka sposobów na dania z białą kiełbasą parzoną.
Obowiązkowo w żurku
Biała kiełbasa parzona to wspaniały dodatek do żurku robionego na zakwasie. Dodaje całej potrawie wspaniałego aromatu i charakteru. Zakwas możemy samodzielnie przyrządzić w zaciszu własnego domu lub sięgnąć po gotowy ze sklepu.
Potrzebne będą:
– 300 g białej kiełbasy parzonej
– 100 g wędzonego boczku
– warzywa do przygotowania wywaru (marchew, por, seler, piertuszka)
– 1 l zakwasu na żurek
– przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz do smaku)
Z warzyw ugotować wywar, dodać białą kiełbasę parzoną i boczek, gotować przez ok. 25 minut. Po tym czasie kiełbasę i boczek wyjąć, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni, po czym dodać z powrotem do wywaru. Wlać zakwas, gotować jeszcze przez ok. 10 minut, po czym dodać przyprawy.
Biała kiełbasa duszona w piwie z dodatkiem miodu
Ten sposób na przygotowanie białej kiełbasy sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe czy też syta kolacja. Tak przygotowaną białą kiełbasę parzoną można podać z chlebem, ziemniakami czy też ulubionymi warzywami.
Do przygotowania potrzeba:
– 4 kawałki białej kiełbasy parzonej
– olej słonecznikowy
– 1 białą i 1 czerwoną cebulę
– łyżkę miodu
– 500 ml jasnego piwa
– przyprawy (czosnek, papryka, rozmaryn, pieprz i sól do smaku
Białą kiełbasę nakłuć ze wszystkich stron i podsmażyć do zarumienienia na oleju słonecznikowym na patelni ok.15 minut. Następnie dodać przyprawy oraz cebulę i miód i całość zalać piwem. Dusić po przykryciem przez ok. 30 minut, mieszając co jakiś czas.
Biała kiełbasa z kapustą
Biała kiełbasa wręcz idealnie komponuje się z kiszoną kapustą. To połączenie z pewnością przypadnie do gustu niejednemu z Was. Do przygotowania tej prostej ale jakże dobrej potrawy potrzeba:
– 600 g kiszonej kapusty
– 5-6 kawałków białej kiełbasy parzonej
– 100 g wędzonego boczku
– 1 jabłko
– 1 cebula
– przyprawy (pieprz, sól, 4 ziarenka jałowca)
– olej słonecznikowy
Kiełbasę podsmażyć na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju słonecznikowego, kolejno dodać pokrojony w kostkę boczek i cebulę, podsmażyć razem. Do garnka włożyć kapustę kiszoną, zalać ok. 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Dodać do garnka przyprawy (w tym zmiażdżone wcześniej ziarna jałowca). Do kapusty dodać podsmażoną wcześniej kiełbasę, boczek i cebulę, oraz pokrojone w drobną kostkę jabłko. Wszystko gotować do momentu, aż kapusta nieco zmięknie. Danie można serwować solo lub z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa.
Biała kiełbasa w cieście francuskim
Biała kiełbasa w cieście francuskim to świetny pomysł na przekąskę z kiełbasą w roli głównej. Nadaje się idealnie jako przystawka podczas spotkań ze znajomymi czy wspólnym rodzinnym kibicowaniu przed telewizorem.
Do przygotowania potrzebujemy:
– mrożone ciasto francuskie
– 6 kawałków białej kiełbasy parzonej
– jajko
Bialą kiełbasę gotować ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Ciasto francuskie podzielić na 6 jednakowych kawałków w kształcie prostokątów. Na każdym kawałku położyć wystudzony kawałek białej kiełbasy i zawinąć ciasto w dowolny kształt. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Gotowe kiełbaski w cieście ułożyć na wysmarowanej blaszce i piec w piekarniku ok. 25 minut w temp. 200 stopni.
Biała kiełbasa to nie tylko świetny dodatek do dań, sprawdzi się także jako wyśmienite danie główne i dobra przekąska.
Inspirowane: kiszeczka.pl – producent wędlin