Ten, kto planuje wyjazd do Zakopanego, koniecznie musi skosztować dań, jakie oferuje mu kuchnia regionalna. Kuchnia podhalańska to oczywiście kwaśnica, oscypki, moskole pieczone na blasze, bombolki drożdżowe czy ziemniaczane hałuski, ale także przepyszne piwo regionalne produkowane właśnie w tym regionie. Podstawą kuchni podhalańskiej jest oczywiście baranina i owczy ser, ale współcześnie w Zakopanem będzie można też zjeść dania z kuchni europejskiej. Na które się skusić?
Specjały z Podhala, czyli co z kuchni regionalnej zjeść w Zakopanem?
Podhale słynęło z ostrego górskiego klimatu, dlatego popularnymi produktami spożywczymi w tym regionie były ziemniaki, kapusta, nabiał czy baranie mięso. Które z dań regionalnych warto więc spróbować, aby przekonać się o ich charakterystycznym smaku?
Kwaśnica
Nie jest to kapuśniak, a zupa, której podstawowym składnikiem jest kiszona kapusta bez dodatku innych warzyw. Jej pełniejszą odmianą jest rodzaj kwaśnicy gotowanej na baraninie. Zupa ta jest serwowana z chlebem bądź ziemniakami.
Bryjka
Niezwykła potrawa przygotowywana z mąki gotowanej w posolonej wodzie, do której dodaje się omastę w postaci słoniny czy masła. Podczas gotowania niektórzy dodają do niej maślankę lub mleko.
Bombolki
Jest to deserowy przysmak podhalański. Bombolkami nazywa się drożdżowe kluski, które polewane są topionym masłem i miodem.
Dania kuchni europejskiej w Zakopanem
Zimowa stolica Polski jest współcześnie pełna barów, karczm, pubów i restauracji, w których prócz specjalności kuchni podhalańskiej podaje się również dania kuchni włoskiej, rosyjskiej czy angielskiej. Nie ma więc przesady w stwierdzeniu, że pizza w Zakopanem jest równie często spotykana, co oscypki czy moskole.
Pizza będzie oczywiście dostępna w klasycznych wydaniach, ale regionalne potrawy również tutaj ukazują swój wpływ. Wiele pizzerii i restauracji oferuje pizzę góralską z dodatkiem boczku, oscypka i żurawiny, a także w wielu innych interesujących odmianach.
Wszelkiego rodzaju dania makaronowe kuchni włoskiej czy francuskiej również znajdują się w menu wielu lokali gastronomicznych, nie można jednak zapominać o burgerach, czyli specjalności kuchni amerykańskiej. Burgery w Zakopanem występują, tak jak pizza, w klasycznej wersji, gdzie podstawowym składnikiem dania jest bułka oraz kotlet wołowy, który jest w niej umieszczany. Warto jednak skosztować lokalnej odmiany burgera z baraniną i oscypkiem, aby poczuć, jak idealnie mogą połączyć się w smaku pozornie nieprzystające do siebie elementy różnych kuchni świata.