Liczba osób, które przechodzą na dietę wegańską, stale się powiększa. Wykluczenie z diety produktów pochodzenia zwierzęcego wydaje się proste, zwłaszcza, gdy nie lubimy mięsa. Okazuje się jednak, że nie tylko wędliny, kiełbasy czy sery znajdują się na czarnej liście wegan. Większość popularnych dostępnych na sklepowych półkach słodyczy zawiera składniki, które są nie do zaakceptowania przez osoby, które zdecydowały się na dietę wegańską. Dlatego coraz większa liczba producentów wychodzi na przeciw osobom o specjalnych wymaganiach żywieniowych. W ofertach sklepów pojawiają się więc produkty bezglutenowe, bez cukru oraz właśnie wegańskie, a wśród nich prym wiodą smakołyki takie jak wegańska czekolada czy migdały w czekoladzie na wagę.
Bez składników pochodzenia zwierzęcego
Wegańskie słodycze nie zawierają składników, które każdy, nawet laik, jest w stanie określić jako pochodzące od zwierząt – nabiału, jajek, a także miodu. Samo to wystarcza, by zwykła czekolada, najczęściej zawierająca mleko, musiała zniknąć z menu wegan. Warto jednak uważnie czytać składy produktów, gdyż można natrafić tam na takie składniki jak żelatyna, laktoza czy serwatka, również pozyskiwane od zwierząt. Istnieją oczywiście także słodycze, które nie są specjalnie oznaczone jako wegańskie i od dawna są dostępne na półkach większości sklepów, jednak ich składy, choć pozbawione produktów odzwierzęcych, pełne są substancji o wątpliwej jakości i często negatywnym wpływie na zdrowie człowieka. Dla wegan, a więc osób, które świadomie rezygnują z mięsa i jego pochodnych, przede wszystkim ze względów zdrowotnych, są to często produkty nie do zaakceptowania.
Wegańska uczta
Naprzeciw oczekiwaniom rosnącej grupy konsumentów niejedzących mięsa wychodzą producenci wegańskich słodyczy. Wegańska czekolada zawiera jako swoją bazę ziarno kakaowca, cukier (najczęściej kokosowy) oraz tłuszcz kakaowy. Tyle wystarczy, by stworzyć najbardziej podstawowy produkt. Producenci idą jednak o krok dalej i proponują czekolady z mnóstwem pysznych, często niespotykanych dodatków. Mamy więc czekoladę z morwą, mieloną kawą, kokosem czy solonymi pistacjami. Dość, by zaspokoić gusta nawet najbardziej wybrednych fanów wegańskiej czekolady.
Jeśli jednak sama czekolada to za mało, na rynku znajdziemy także bakalie i orzechy w niej zanurzone. Suszone morele, figi, banany, brzoskwinie występują obok orzechów w czekoladzie na wagę: nerkowców, orzechów laskowych czy brazylijskich. Niekwestionowanym hitem są prażone migdały w czekoladzie na wagę, dodatkowo występują w wielu wariantach, w zależności od tego, jaką czekoladę preferuje klient. Do wyboru jest standardowo czekolada mleczna (z mlekiem kokosowym) oraz gorzka, ale także biała i kokosowa. Orzechy w czekoladzie na wagę stają się więc przekąską, której trudno się oprzeć, ale w zasadzie opierać się nie trzeba, gdyż zawierają same sprawdzone, wysokiej jakości składniki. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to fakt, iż są przekąską wysokokaloryczną, więc dostarczą dużo energii, ale również mogą przyczynić się do powstania dodatkowej fałdki na brzuchu.
Oferta wegańskich słodyczy nie ogranicza się oczywiście jedynie do wskazanych powyżej produktów. Nawet jeśli asortyment sklepów stacjonarnych pozostawia wiele do życzenia, w ofercie sklepów internetowych znaleźć można praktycznie wszystko. Weganie nie muszą czuć się wykluczaną czy gorszą grupą konsumentów, gdyż coraz więcej firm specjalizuje się w produktach przeznaczonych specjalnie dla nich.