Jesień to czas, gdy większość rodziców zaczyna szukać sposobów wsparcia odporności swego dziecka, by dobrze przygotować je na sezon przeziębień i grypy. Znakomitym na to sposobem będzie skorzystanie z darów natury, czyli jak najczęstsze podawanie dziecku świeżych warzyw i owoców. Jesienią jest ich szczególnie dużo, zapewnienie maluchowi podaży witamin i minerałów nie będzie więc trudne.
Jakie warzywa i owoce dostępne jesienią są godne polecenia?
Nie da się wskazać najbardziej zdrowych składników pokarmowych z tej grupy. Wszystkie rośliny są bogactwem witamin i minerałów, szczególnie niezbędnych o tej porze roku – tak dobrze urządziła to natura. Ich spożywanie jest więc prostym sposobem na wzmocnienie organizmu i budowanie odporności, co u dzieci jest szczególnie ważne. Jesiennych warzyw i owoców jest tak dużo, że na pewno każdy maluch znajdzie coś dla siebie, mimo iż wielu takich składników dzieci nie chcą jadać. Zawsze jednak można podawać je w różnych formach, trzeba tylko wykazać się odrobiną inwencji.
A po co warto sięgać? Zdecydowanie po wszystko, bo im bardziej zróżnicowana dieta, tym lepiej – tym więcej dostarczy się dziecku cennych składników. Godne polecenia są takie warzywa jak dynia, cukinia, buraczki, papryka i warzywa kapustne, między innymi coraz bardziej doceniany w Polsce (na powrót) jarmuż. Warto też jak najczęściej podawać dziecku brokuły, które zawierają jeszcze więcej cennych składników niż inne warzywa. Jesienne owoce – jabłka i gruszki – także są bardzo polecane. Lubią je praktycznie wszystkie dzieci, warto więc nie tylko dodawać je do posiłków, ale też podawać maluchowi jako przekąskę między posiłkami, zamiast niezdrowych słodyczy.
Więcej o warzywach, które warto stosować w diecie jesienią dowiesz się na http://sanostol.pl/porady/odzywianie/najzdrowsze-jesienne-owoce-i-warzywa-ktore-warto-podawac-dzieciom
Jak podawać warzywa i owoce by dziecko chciało je jeść?
Im mniej przetworzone warzywa i owoce, tym lepiej. Jesienią występuje bogactwo świeżych składników i warto wykorzystywać je przede wszystkim w takiej formie, oczywiście gdy jest to możliwe. Obróbka cieplna niszczy pewne ilości dobroczynnych składników, niemniej jednak przyrządzanie różnego rodzaju dań jest bardzo polecane.
Z jesiennych warzyw można przygotowywać zupy, zapiekanki, sałatki i wiele innych znakomitych dań, które kuszą dzieci między innymi pięknym wyglądem, gdyż jesienne warzywa są bardzo kolorowe. Świetnym pomysłem będzie też robienie przetworów na zimę z owoców. Pozwolą one zastąpić mniej wartościowe sklepowe dżemy czy podobne produkty, które dzieci zwykle bardzo lubią, a które mają wysoką zawartość cukru i inne niepolecane składniki, jak konserwanty czy aromaty. Wyjdzie to na korzyść zarówno dla zdrowia malucha, jak i jego kubków smakowych.