Nic tak nie poprawia humoru w deszczowy jesienny wieczór, jak aromatyczny deser czekoladowy. Możesz delektować się jego smakiem, nawet jeśli dbasz o linię – wystarczy, że jego składnikiem będzie zdrowa czekolada. Sprawdź, jakie ma właściwości i poznaj 3 propozycje na rozgrzewające czekoladowe desery!
Co sprawia, że czekolada naturalna jest tak wyjątkowa?
Czym różni się tego typu czekolada, od tej „zwykłej”, którą znajdziesz w wielu sklepach? Po pierwsze nie zawiera rafinowanego cukru. A to oznacza, że przygotujesz z niej jesienne desery, które nie zaburzą Twojej diety odchudzającej! Co więcej, ze względu na taki skład możesz sięgnąć po nią, nawet jeśli masz insulinooporność lub cukrzycę.
To nie koniec zalet czekolady naturalnej! Jest to produkt, który wyróżnia się również tym, że nie zawiera mleka. Dlatego możesz włączyć go do diety bezglutenowej i wegańskiej. Nadaje się także do przygotowania pysznych, a zarazem zdrowych deserów dla małych alergików.
Jej kolejną zaletą jest to, że powstaje z nieprażonych ziaren kakaowca. A to oznacza, że określenie „zdrowa” nie wzięło się bez powodu. Tego typu czekolada charakteryzuje się wyższą zawartością składników o działaniu prozdrowotnym m.in. polifenoli.
3 propozycje rozgrzewających deserów na jesienne wieczory
Jakie pyszne desery możesz przygotować przy użyciu zdrowej czekolady? Poniżej znajdziesz 3 ciekawe propozycje.
Deser na ciepło z owocami
Oprócz czekolady będziesz potrzebował ulubionych owoców (w takim połączeniu doskonale sprawdzają się np. maliny), mleka (200 ml), skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (1 łyżeczki) i śmietanki 30% (50 ml).
Jak przygotować taki deser?
- Wymieszaj 2 łyżki mleka ze skrobią. Pozostałą część mleka zagotuj.
- Czekoladę pokrój na małe kawałki i wrzuć ją do gorącego mleka. Dokładnie wymieszaj. Następnie wlej mleko wymieszane ze skrobią i mieszaj całość, aż zgęstnieje.
- Gotowy deser podaj z bitą śmietaną i owocami.
Kokosowy budyń jaglany z kawałkami czekolady i bananem
Kolejnym pomysłem na deser, który rozgrzeje Cię w chłodne jesienne dni, jest budyń jaglany. Do jego przygotowania potrzebujesz mleka kokosowego (½ szklanki), kaszy jaglanej (3 łyżki), banana oraz czekolady (2-3 kostki).
Jak go zrobić? Jest to bardzo proste! Najpierw ugotuj kaszę na mleku. Następnie, gdy lekko ostygnie, zmiksuj ją tak, aby miała gładką konsystencję. Na końcu dodaj kawałki banana i czekolady.
Czekolada na gorąco do picia
A może zamiast ciasteczek, ciast i deserów w formie budyniów i kremów wolisz gorącą czekoladę do picia? Jej przygotowanie nie jest wcale takie trudne. Jeśli chcesz zrobić 2 porcje, weź mleko (300 ml), śmietankę 30% (150 ml), czekoladę (około 10 kostek) i cynamon.
Gdy masz już wszystkie składniki, przejdź do robienia czekolady na gorąco:
- Wlej mleko i śmietankę do garnka z grubym dnem. Dodaj czekoladę i cynamon.
- Całość podgrzewaj na małym ogniu do momentu, aż czekolada się roztopi (zamieszaj co jakiś czas).
- Zdejmij garnek z kuchenki i przelej gorącą czekoladę do kubków.
Tak przygotowany napój możesz podawać np. ze słodkimi piankami, czy malinami w syropie.