Już Salvador Dali mawiał, że smakowanie wina to kosztowanie jego tajemnic. Degustacja tego trunku to nie tylko poznawanie smaku. To także głęboka nuta historii, kilka słów o regionie, w którym wygrzewały się dorodne kiście winogron, a nawet wprowadzenie do botaniki. Podczas degustacji warto zwolnić dotychczasowe tempo życia i przenieść się myślami w rejony ciepłych krain geograficznych, których smak wyczuwalny będzie na podniebieniu.
Zaangażuj zmysły
Na degustację wina składają się trzy etapy, które są ze sobą powiązane. Badanie wzrokowe, zapachowe i smakowe należy wykonywać w odpowiedniej kolejności, angażując kolejno takie zmysły, jak wzrok, węch oraz smak. Początkującym nieco trudniej odróżnić bukiety czy barwy poszczególnych trunków, jednak po nabyciu wprawy można już kojarzyć wyjątkowe chwile z konkretną butelką. To właśnie emocje są esencją degustacji win.
Badanie wzrokowe
Oto pierwszy etap degustacji wina, który ma na celu określenie jego barwy oraz klarowności. Kieliszek wypełniony winem należy chwycić palcami za nóżkę lub u podstawy, po czym unieść na wysokość oczu. Można teraz wstępnie ocenić jego klarowność, która będzie świadczyć o sposobie przechowywania wina (mętny trunek będzie oznaczać, że prawdopodobnie był on leżakowany w niewłaściwy sposób). Następnie kieliszek należy opuścić do momentu, aż zacznie kontrastować z białym obrusem. Kolor wina będzie zdradzał jego wiek. Dobrej jakości wino zawsze będzie przejrzyste. Na dnie kieliszka może pojawić się osad, który jest efektem wytrącania się kryształków kwasu winnego lub barwników.
Badanie zapachu
W drugim etapie degustujący skupiają się na aromacie, który wyznacza trwałość wina. Dobry trunek ma intensywny i długotrwały zapach. Aby zbadać wino pod względem zapachu, należy zakręcić kieliszkiem wypełnionym trunkiem, po czym natychmiast zbliżyć nos. Można dokonać jednego głębokiego wdechu lub trzy krótkie, w zależności od preferencji. Uwalniane z wina cząsteczki działają na receptory węchu, pozwalając ocenić walory zapachowe wina. Z racji tego, że węch człowieka dość szybko się męczy, najistotniejsze w ocenie wina jest pierwsze wrażenie.
Badanie smaku
Ostatnim, dla wielu najważniejszym etapem degustacji jest ocena smaku wina. Zwraca się tutaj uwagę na intensywność oraz strukturę smaku. Niewielki łyk wina należy przenieść wzdłuż boków języka, a także ze środka do jego czubka. Następnie język należy docisnąć do podniebienia, aby uwolnić pełen bukiet smakowy zawarty w winie.
Z rozpoznaniem smaku poradzą sobie nawet początkujący degustatorzy. Podstawowe smaki występujące w tych trunkach to słodki, gorzki, słony oraz kwaśny. Każdy z nich występuje w większości win – słodycz pochodzi od alkoholu i cukru resztkowego z owoców, kwasowość to efekt kwasów zawartych w winie, gorycz wywodzi się przede wszystkim od polifenoli oraz tanin. Świat wina jest niezwykle inspirujący. Warto odkrywać nieznane dotąd tereny i poszerzać swoje horyzonty.
Artykuł przygotowany z PickandTaste.pl – poznaj nasze degustacja win.