Rozszerzanie diety niemowlaka to ważny etap rozwoju malucha. Z uwagi na jego znaczenie każdy rodzic chce uniknąć błędów mogących rzutować na zdrowie i preferencję smakowe dziecka w przyszłości. Sprawdź, czego nie należy robić.
Od tego, jak będzie wyglądać dieta w okresie niemowlęcym, mogą zależeć preferencje smakowe w dorosłym życiu. Jeżeli chcesz zapewnić dziecku prawidłowy rozwój i jednocześnie wpoić zasady zdrowego żywienia, unikaj poniższych błędów.
-
Zbyt wczesne podawanie pokarmów
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wyłączne karmienie piersią powinno trwać przez pierwsze 6 miesięcy miesiąca życia dziecka. Zbyt wczesne rozszerzanie diety niemowlaka może skutkować m.in. odrzuceniem naturalnego pokarmu oraz niedostarczeniem odpowiedniej ilości cennych składników odżywczych zawartych w mleku mamy.
Pierwsze produkty inne niż mleko (mamy lub modyfikowane) można zacząć wprowadzać już po ukończeniu przez dziecko 17 tygodnia życia, ale nie później niż w 26. Tygodniu
-
Wprowadzanie owoców jako pierwszych produktów
Słodkie owoce są chętnie zjadane przez dzieci – niezależnie od wieku. Wprowadzenie ich w pierwszej kolejności do diety malucha może go jednak zniechęcić do spożywania warzyw. Tymczasem przeprowadzone badania naukowe wskazują, że rozpoczęcie rozszerzania diety warzywami zwiększa prawdopodobieństwo chętniejszego sięgania po te produkty w przyszłości.
-
Całkowita rezygnacja z karmienia piersią
Dla wielu kobiet rozszerzanie diety niemowlaka oznacza całkowite odstawienie malucha od piersi. Nie jest to słuszne rozwiązanie, ponieważ w pierwszym roku życia malucha to właśnie pokarm mamy stanowi podstawę żywieniową. Rozszerzanie diety w pierwszych tygodniach ma jedynie symboliczny charakter – chodzi o zapoznanie dziecka z nowymi smakami i konsystencjami. Na pełnowartościowe posiłki przyjdzie jeszcze czas – do tego momentu cały czas należy przystawiać malucha do piersi.
-
Celowe opóźnianie momentu wprowadzenia produktów glutenowych
Rozszerzanie diety niemowlęcia polega m.in. na podawaniu produktów zawierających gluten. Chociaż ich wprowadzenie nie powinno nastąpić później niż w 12. miesiącu, wielu rodziców celowo opóźnia ten moment. Chcą w ten sposób zmniejszyć ryzyko alergii pokarmowej lub stałej nietolerancji glutenu, tymczasem nie istnieją żadne dowody medyczne, które potwierdzałyby zależność między późniejszym podaniem produktów glutenowych a mniejszym ryzykiem celiakii czy alergii na gluten.
-
Podawanie posiłków doprawionych solą
Posiłki dla dzieci nie powinny być doprawiane solą. Tymczasem wielu rodziców, kierując się własnymi upodobaniami smakowymi, dodaje sól do przyrządzanych potraw. Jednak należy pamiętać, że niemowlęta odczuwają smak inaczej niż dorośli. Dlatego posiłki dla dziecka należy przygotowywać zgodnie z myślą o jego specjalnych potrzebach- bez dodatku soli.
Jeżeli chcesz mieć pewność, że rozszerzanie diety niemowlęcia przebiega prawidłowo, postępuj zgodnie ze schematem żywienia opracowanym przez ekspertów z Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (PTGHiZD).