Firmy gastronomiczne coraz częściej, zamiast drogiego i kłopotliwego wynajmu sal bankietowych, wybierają organizację imprez w namiotach okolicznościowych. Namiot imprezowy może stać się nie tylko wymarzonym miejscem na przyjęcie w dowolnym otoczeniu, ale także mobilną kuchnią lub restauracją. Branża turystyczna i restauracyjna, zwłaszcza wiosną i latem, docenia aranżacje imprez przy użyciu tego rodzaju rozwiązania.
Gotowanie i podawanie dań w namiocie okolicznościowym? To się opłaca i daje wiele możliwości!
Dzięki namiotom okolicznościowym imprezy plenerowe można dziś zaplanować w dowolnej scenerii. Wesela, chrzciny, komunie, imprezy firmowe, które odbywają się w pięknych, malowniczych krajobrazach na długo pozostają w pamięci ich uczestników. Dania serwowane w parku krajobrazowym albo nad jeziorem budują niebanalny wizerunek restauracji. Również specjalistyczne targi kulinarne i imprezy związane z turystyką smakową coraz częściej zyskują swoją plenerową odsłonę. Namiot okolicznościowy może stwarzać więc wiele nowych możliwości prezentacyjnych. Ponadto koszty wynajmu przestrzeni konferencyjnych czy bankietowych są wysokie, a gotowanie i podawanie dań w stacjonarnym obiekcie wymaga od właściciela spełnienia wielu wytycznych.
Namiot okolicznościowy musi być zawsze wykonany ze stabilnego i odpornego poszycia PCV, dlatego ulewny deszcz, porywisty wiatr czy gradobicie nie są w stanie zagrozić organizacji żadnej imprezy. Fakt, iż ściany boczne i sufit namiotu występują w wersji transparentnej, sprawia, że degustacja dań odbywa się niemalże na łonie natury.
Namioty okolicznościowe – mobilne, estetyczne i odpowiednie na każdą aranżację
Ogromną zaletą używania namiotów okolicznościowych przez firmę gastronomiczną jest ich modułowość. Pozwala ona zaplanować wydarzenie na dowolną liczbę gości oraz dokonywać różnych modyfikacji już na etapie realizacji zlecenia. Domontowanie modułu umożliwiającego dostawienie kilkudziesięciu stolików to zadanie na maksymalnie kilka godzin.
Lekkie, mobilne konstrukcje namiotów imprezowych łatwo jest również umieścić w dowolnych warunkach plenerowych, co może być kluczowe w przypadku imprezy okolicznościowej, podczas których degustacja odbywa się nie tylko przy stolikach.
Namioty imprezowe można bez żadnego problemu doposażyć, zapewniając w razie potrzeby dodatkową klimatyzację lub ogrzewanie. Natomiast rozsuwane okna, drzwi i bramy stwarzają warunki dla pokazów kelnerskich, baristycznych czy winiarskich. Namiot imprezowy staje się wówczas mobilną salą teatralną. Namiot okolicznościowy sprzyja także kreatywnym rozwiązaniom dekoratorskim i florystycznym.
Gastronomia w pięknej oprawie to zawsze niezapomniany smak kuchni, którą wspomina się latami. Przedsiębiorstwa z branży gastronomicznej, które specjalizują się w obsłudze imprez plenerowych wykorzystujących mobilne namioty, mają szanse na zdobycie nowych klientów oraz ugruntowanie swojej marki na rynku.