Pomimo swoich niewielkich rozmiarów Portugalia to niezwykle istotne miejsce na winiarskiej mapie Europy. Wśród portugalskich szczepów każdy znajdzie coś dla siebie. Zróżnicowanie terenu i warunków pogodowych pozwala uprawiać zarówno międzynarodowe odmiany, np. Syrah jak i specjalności portugalskie, typu Alvarinho. Przede wszystkim zaś z Portugalii pochodzi niezastąpione na lato Vinho Verde.
Zielony skarb Portugalii – Vinho Verde
To świeże, żywe wino prawdopodobnie produkuje się już od starożytności. Narodziło się w Minho, malowniczym regionie na północy Portugalii na wybrzeżu Oceanu Atlantyckiego. Charakterystyczne dla tego rejonu wilgotnego lato i wysokie opady sprawiają, że winorośl rośnie tu obficie, ale nie dojrzewa tak bardzo jak w nasłonecznionych regionach. Minho słynie zatem z szybkiej fermentacji dzięki której powstaje lekko perliste wino.
Tradycyjnie do tego rodzaju wina nie dodaje się cukru, ale krótka fermentacja pozwala wyczuć subtelną słodycz cukru resztkowego.
Rezultatem są rześkie, rustykalne wina o wyjątkowym, owocowym charakterze.
Najczęściej Vinho Verde wytwarza się z białych szczepów, chociaż około 20% produkcji to wina różowe, a można trafić i na czerwone wino w tym stylu.
Do „zielonego wina” nadają się szczególnie odmiany Alvarinho, Loureiro, Trajadura i Arinto. Powszechną praktyką jest mieszanie kilku lokalnych szczepów.
Ich wysoka kwasowość zapewnia wyraźne orzeźwienie. Z kolei aromatyczny bukiet o cytrynowych, jabłkowych i tropikalnych nutach wybornie sprawdzi się podczas upału.
Do czego pasuje Vino Verde?
„Zielone wina” są wprost wymarzonym aperitifem, ale nie zawiodą także do grillowanych owoców morza, smażonej albo wędzonej ryby. W wersji wegetariańskiej odnajdą się wśród świeżych sałatek z dodatkiem słonego sera czy dań indyjskimi. To też zaskakujący, ale przepyszny akompaniament dla sushi.
Od jakiego Vino Verde zacząć przygodę z „zielonymi winami”?
Różowe Vino Verde jest w Polsce nieczęsto spotykane, a szkoda! Półwytrawne Guigas Vinho Verde Rose to przyjemny kupaż lokalnych szczepów o zaledwie 9,5% alkoholu. Piękna barwa i świeży truskawkowo-kwiatowy bukiet z nutą porzeczki urzekną nie tylko miłośników różowych win. Zrównoważony trunek o słodkawym owocowym finiszu pozostawia uczucie orzeźwienia na długo.
Równie lekkie Almae Coracao Vinho Verde łatwo się pije, a subtelna, długo wybrzmiewająca cytrynowa goryczka dodaje winu charakteru. To doskonałe wprowadzenie do „zielonych win”. Perfekcyjnie skomponowana mieszanka typowych dla Minho szczepów tworzy perlisty trunek, który pozwoli Ci zaskoczyć znajomych naturalnie musującym winem.
Więcej smakowitych, orzeźwiających win na lato znajdziesz na wybieramwino.pl.