Likier pistacjowy to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego likieru jajecznego. Różni się on od klasycznego likieru barwą, smakiem oraz aromatem. Lekko zielonkawy kolor jest zapowiedzią czegoś nowego. Jak smakuje likier pistacjowy? Do czego możemy go wykorzystać? Gdzie możemy go kupić oraz czy możemy zrobić go samodzielnie? Sprawdźmy!
Likier pistacjowy – oryginalny kolor, smak, aromat oraz właściwości odżywcze
Lekko zielonkawy likier pistacjowy jest niezwykle kremowy. Ma śmietankowo-orzechowy, słodki smak. Intensywność koloru może zależeć od zbiorów. Orzechowy aromat przypomina nam o tym, że likier pistacjowy ma bogate właściwości odżywcze. Oprócz walorów smakowych jego zaletą są składniki bogate w substancje odżywcze tj. wapń, fosfor czy witamina E. Orzechy pistacjowe mają pozytywny wpływ na układ kostny oraz nerwowy, poprawiają metabolizm oraz mają właściwości antyoksydacyjne.
Jak pić likier pistacjowy
Likier pistacjowy najlepiej smakuje schłodzony. Możemy pić go na czysto lub użyć go jako dodatek do rozmaitych drinków. Małe buteleczki z likierem pistacjowym świetnie nadają się jako symboliczne prezenty dla znajomych, przyjaciół czy też sąsiadów – zwłaszcza na święta tj. Boże Narodzenie lub Wielkanoc. Buteleczka „czegoś mocniejszego” oraz czekoladowa figurka (Mikołaj lub wielkanocny zajączek) rozgrzeją serca osób obdarowanych – dosłownie oraz w przenośni. Likier pistacjowy możemy także dodawać do ciepłych napojów tj. kawa, kakao, czy gorąca czekolada. Smak oraz aromat będą wówczas jeszcze intensywniejsze. Taki trunek zalecany jest w chłodne, jesienne lub zimowe wieczory.
Do czego jeszcze możemy dodać likier pistacjowy
Likier pistacjowy doskonale nadaje się jako dodatek do ciast, ciasteczek oraz licznych deserów – zwłaszcza tych z dużą zawartością kremów. Możemy nim polać lody lub nadziać własnoręcznie zrobione czekoladki. Oczywiście nie należy przesadzać z jego ilością – zwłaszcza, jeśli po słodkości będą sięgały również dzieci.
Jak zrobić likier pistacjowy samodzielnie
Likier pistacjowy możemy kupić gotowy lub przyrządzić go samodzielnie. Wystarczą do tego urządzenie kuchenne tj. blender lub Thermomix. TM umożliwi nam jednocześnie dostęp do tysięcy przepisów na platformie Cookidoo – również przepisów z wykorzystaniem likieru pistacjowego. Główne składniki likieru to prażone pistacje (niesolone), słodka śmietanka, cukier oraz alkohol.
Likier pistacjowy to smaczny trunek, który przez wiele osób kojarzony jest z urlopem. Największe plantacje pistacji w Europie znajdują się bowiem w słonecznej Grecji – na wyspie Eginie oraz w rejonie miasta Saloniki. Wzniesienie toastu kieliszkiem wypełnionym pastelowo-zielonkawym likierem to sama przyjemność. Każda okazja jest dobra np. Międzynarodowy Dzień Pistacji, który obchodzimy 26. lutego.