Obecnie powszechnie uważa się, iż kelnerem może zostać prawie każdy, szczególnie w okresie wakacyjnym. To prawda, jednak o taką pracę łatwo w restauracjach o słabym wizerunku, które nie dbają o jakość obsługi i nie płacą za wiele swoim pracownikom. Jeśli chce się pracować w restauracji o wysokim standardzie, gdzie kelnerzy są doceniani zarówno poprzez wysokie wynagrodzenie, jak i szacunek właścicieli oraz klientów lokalu, należy posiadać udokumentowane umiejętności. Służą temu kursy kelnerskie, które przygotowują do profesjonalnego wykonywania zawodu kelnera.
Jaka wiedza jest przekazywana na kursach kelnerskich?
Szkolenia zazwyczaj podzielone są na dwie części. Pierwsza dotyczy pracy przy obsłudze imprez, na których jest wielu gości. Chodzi tu głównie o wesela, komunie, urodziny, imieniny i tym podobne. Druga to nauka obsługi gościa indywidualnego. Wbrew pozorom to właśnie ta część jest trudniejsza i wymaga przyswojenia wielu reguł oraz zasad.
Często początkowym etapem szkoleń jest przekazywanie wiedzy z zakresu obsługi klienta. Tu przekazywane są informacje na temat odpowiedniej sylwetki, sposobu witania oraz przyjmowania zamówienia, jak również sposobów rozmowy z trudnym, bądź wyjątkowo wymagającym klientem. Następnie osoby na kursach dowiadują się, jak dostosować zastawę do zamówionych dań. Szczególnie ważne jest tu wybranie odpowiedniej zastawy, sztućców i poprawne ich ułożenie. Dobre kursy charakteryzują się także ćwiczeniami dotyczącymi różnych technik noszenia zastawy. Ponadto osoby przebywające na kursie uczą się serwowania napojów oraz potraw, najczęściej według szkoły angielskiej, niemieckiej, francuskiej, czy włoskiej.
Dodatkowe elementy szkoleń
Kursy kelnerskie mają przede wszystkim nauczyć kulturalnej i profesjonalnej obsługi gościa restauracji. W to wlicza się nie tylko higiena pracy, sposoby konwersacji z klientem czy poprawna kolejność przynoszenia i układania dań oraz sztućców. Ważne jest również to, aby kelner potrafił doradzić klientowi, który nie jest zdecydowany, bądź chce zamówić danie i dodatki, które poleci mu kelner.
Niektóre kursy oferują naukę dodatkowych umiejętności, które mogą znacznie wpłynąć na kompetencje zawodowe przyszłego kelnera. Dlatego też szczególnie wartościowym modułem będzie zaznajomienie kursantów z różnymi rodzajami alkoholi. Osoba uczestnicząca w szkoleniu będzie potrafiła dzięki temu dopasować wino czy inny alkohol do zamówionego przez klienta dania. Będzie mogła także pomóc w wyborze odpowiedniej marki trunku, w zależności od preferencji smakowych gościa restauracji.
Kolejnym przydatnym elementem części szkoleń jest wprowadzenie zajęć w języku angielskim bądź niemieckim. To przygotowuje przyszłego kelnera nie tylko do profesjonalnej obsługi gości innej narodowości, ale pozwoli również na wyjazd do pracy za granicę.
Jakie kursy kelnerskie wybierać?
Najistotniejsze jest, aby kurs zawierał w sobie zajęcia praktyczne, sama wiedza teoretyczna może nie wystarczyć, by opanować wszystkie obowiązki kelnera w zadowalającym stopniu. Alternatywą do szkoleń, które łączą w sobie zajęcia ćwiczeniowe oraz teoretyczne jest ukończenie tylko kursu teoretycznego (stacjonarnego lub online) i odbycie bezpłatnych praktyk w jednej z renomowanych restauracji. Podczas wyboru kursu warto spojrzeć na rozkład zajęć. Jeśli szkolenie posiada wiele różnych modułów, uczy różnych umiejętności, a zarazem każdy element szkolenia trwa przynajmniej kilka godzin, to można spodziewać się wysokiego poziomu. Istotne jest, aby po ukończeniu szkolenia otrzymać certyfikat, przy czym bardzo ceniony jest certyfikat MEN.
Inspirowane: msbis.com – barista Warszawa