1. Wyposażenie sklepu spożywczego
  2. Trening siłowy – w domu
  3. Dlaczego wykopy zabezpiecza się szalunkami?
  4. Zobacz, jakich błędów unikać, rozszerzając dietę dziecka
  5. Co się dzieje z maluszkiem w 15. tygodniu ciąży? Sprawdź
  6. Kiedy warto założyć konto walutowe?
  7. 5 pędzli do makijażu, które powinna mieć każda kobieta
  8. Jak wypożyczyć auto na kilka godzin?
  9. Audiobooki po angielsku – idealne uzupełnienie kursu językowego!
  10. 5 najważniejszych zasad projektowania biur
  11. Creepersy – buty uwielbiane przez celebrytki
  12. Jeśli nie szpilki, to co? 3 niezawodne propozycje butów do sukienki
  13. Od jakiego alkoholu najłatwiej się uzależnić?
  14. Objawy i skutki niedoboru witaminy D
  15. Oferta na abonament z telefonem: na co zwrócić uwagę, zanim podpiszesz umowę?
  16. Astma oskrzelowa – czym się charakteryzuje?
  17. Problemy wychowawcze – sięgnij po pomoc psychologa
  18. Songkran – tajski Nowy Rok na mokro
  19. Najczęściej wykonywane zabiegi z zakresu chirurgii zębów
  20. Botox – dobry, czy zły? Dlaczego się go boimy?
  21. Zasłony z motywem, czyli prosty sposób na metamorfozę wnętrza
  22. Na co zwrócić uwagę, decydując się na drzwi na wymiar?
  23. Nie masz czasu na prowadzenie dziennika budowy? Zleć to profesjonaliście!
  24. W jakich sytuacjach uratuje Cię rozpuszczalnik?
  25. W jaki sposób nieoperacyjnie zapobiegać i leczyć niewydolność żylną?
  26. Jak poradzić sobie z zatkanym uchem?
  27. Szklana zabudowa łazienki – praktyczne i estetyczne funkcje szkła
  28. Czyszczenie dywanu wełnianego nie musi być trudne!
  29. Rynny – plastikowe czy metalowe?
  30. Pościel ekskluzywna pomysłem na prezent ślubny
  31. Po co wykonuje się mapowanie przestrzeni ładunkowych pojazdów?
  32. Chłodzenie i mrożenie w gastronomii
  33. Plecak ewakuacyjny – spokój i bezpieczeństwo zawsze pod ręką
  34. Jak układać panele podłogowe – najważniejsze zasady o których warto pamiętać
  35. Jakie uprawnienia daje kurs na HDS?
  36. Jak postępować z klientem, który zalega z płatnościami?
  37. Co zrobić, gdy twoja uprawa nie chce przyjmować składników odżywczych?
  38. Strzelnica nie tylko dla macho
  39. Co robić, by dziecko zostało poliglotą?
  40. Grzyb i pleśń na ścianie – jak zapobiec ich powstawaniu?
  41. Jak odpowiednio zabezpieczyć medyczne odpady zakaźne?
  42. Jakie funkcje powinien mieć tablet dla dziecka?
  43. Rodzaje licówek stomatologicznych
  44. Jak aktywnie spędzić czas z dziećmi w Warszawie? Podpowiadamy!
  45. Przewaga technologii WaterJet nad innymi metodami cięcia.
  46. Hale murowane czy nowoczesne namioty magazynowe?
  47. Zima – czas na zabiegi kosmetyczne!
  48. Monitoring maszyn budowlanych.
  49. Masaż limfatyczny – ukojenie dla obolałych nóg
  50. Przewóz maszyn i urządzeń – zamów HDS
  51. Gaz – zainwestuj w nowoczesne ogrzewanie twojej firmy
  52. Jakich dokumentów potrzebujesz importując towary z Chin
  53. Stół do jadalni – jak wybrać najlepszy dla całej rodziny?
  54. Domowa stacja uzdatniania wody
  55. Wysoka wartość Decybeli na hali produkcyjnej – chroń słuch pracownika
  56. Balustrady balkonowe – jak wybrać?
  57. Włókno surowe w paszy zwierzęcej. Jakie spełnia funkcje?
  58. Wydajność czy energooszczędność sprężarki? Teraz nie musisz wybierać
  59. Wymagania prawne dotyczące monitorowania temperatur w przechowywaniu i transporcie leków.
  60. Męskie dolegliwości – zgłoś się na USG jąder
  61. Zabawka robot, czyli spełnienie marzeń dziecka
  62. Jaki smartfon wybrać dla dziecka?
  63. Twoja firma ceni sobie indywidualność? Zainwestuj w spersonalizowaną matę wejściową.
  64. Jak wykonać sprawozdanie finansowe spółki?
  65. Pasta która wybieli Twoje zęby? Sprawdź!
  66. Jak poprawić koncentrację u dziecka?
  67. Komplet ręczników jako praktyczny prezent urodzinowy
  68. Pomóż dziecku w nauce języka
  69. Jak odżywiać się zimą? Kilka przydatnych wskazówek
  70. Jak osiągnąć spełnienie zawodowe?
  71. Mini-historia tatuażu i jego popularności
  72. Sauna sucha – przepis na młodość i zdrowie
  73. O czym pamiętać kupując samochód używany?
  74. Dlaczego warto inwestować w nieruchomości?
  75. Co motywuje pracowników do lepszej pracy?
  76. Dlaczego samochody się psują?
  77. Jak pielęgnować noworodka?
  78. Jesienno-zimowe osłabienie organizmu
  79. Dom szkieletowy – dom prefabrykowany
  80. Wyposażenie restauracji – co koniecznie musisz mieć na start
  81. Jak chronić kable niskiego napięcia? Z pomocą przychodzą rury osłonowe!
  82. Praca w korporacji, czy może start-up – co lepsze dla programisty?
wtorek, Maj 22, 2018
  1. Wyposażenie sklepu spożywczego
  2. Trening siłowy – w domu
  3. Dlaczego wykopy zabezpiecza się szalunkami?
  4. Zobacz, jakich błędów unikać, rozszerzając dietę dziecka
  5. Co się dzieje z maluszkiem w 15. tygodniu ciąży? Sprawdź
  6. Kiedy warto założyć konto walutowe?
  7. 5 pędzli do makijażu, które powinna mieć każda kobieta
  8. Jak wypożyczyć auto na kilka godzin?
  9. Audiobooki po angielsku – idealne uzupełnienie kursu językowego!
  10. 5 najważniejszych zasad projektowania biur
  11. Creepersy – buty uwielbiane przez celebrytki
  12. Jeśli nie szpilki, to co? 3 niezawodne propozycje butów do sukienki
  13. Od jakiego alkoholu najłatwiej się uzależnić?
  14. Objawy i skutki niedoboru witaminy D
  15. Oferta na abonament z telefonem: na co zwrócić uwagę, zanim podpiszesz umowę?
  16. Astma oskrzelowa – czym się charakteryzuje?
  17. Problemy wychowawcze – sięgnij po pomoc psychologa
  18. Songkran – tajski Nowy Rok na mokro
  19. Najczęściej wykonywane zabiegi z zakresu chirurgii zębów
  20. Botox – dobry, czy zły? Dlaczego się go boimy?
  21. Zasłony z motywem, czyli prosty sposób na metamorfozę wnętrza
  22. Na co zwrócić uwagę, decydując się na drzwi na wymiar?
  23. Nie masz czasu na prowadzenie dziennika budowy? Zleć to profesjonaliście!
  24. W jakich sytuacjach uratuje Cię rozpuszczalnik?
  25. W jaki sposób nieoperacyjnie zapobiegać i leczyć niewydolność żylną?
  26. Jak poradzić sobie z zatkanym uchem?
  27. Szklana zabudowa łazienki – praktyczne i estetyczne funkcje szkła
  28. Czyszczenie dywanu wełnianego nie musi być trudne!
  29. Rynny – plastikowe czy metalowe?
  30. Pościel ekskluzywna pomysłem na prezent ślubny
  31. Po co wykonuje się mapowanie przestrzeni ładunkowych pojazdów?
  32. Chłodzenie i mrożenie w gastronomii
  33. Plecak ewakuacyjny – spokój i bezpieczeństwo zawsze pod ręką
  34. Jak układać panele podłogowe – najważniejsze zasady o których warto pamiętać
  35. Jakie uprawnienia daje kurs na HDS?
  36. Jak postępować z klientem, który zalega z płatnościami?
  37. Co zrobić, gdy twoja uprawa nie chce przyjmować składników odżywczych?
  38. Strzelnica nie tylko dla macho
  39. Co robić, by dziecko zostało poliglotą?
  40. Grzyb i pleśń na ścianie – jak zapobiec ich powstawaniu?
  41. Jak odpowiednio zabezpieczyć medyczne odpady zakaźne?
  42. Jakie funkcje powinien mieć tablet dla dziecka?
  43. Rodzaje licówek stomatologicznych
  44. Jak aktywnie spędzić czas z dziećmi w Warszawie? Podpowiadamy!
  45. Przewaga technologii WaterJet nad innymi metodami cięcia.
  46. Hale murowane czy nowoczesne namioty magazynowe?
  47. Zima – czas na zabiegi kosmetyczne!
  48. Monitoring maszyn budowlanych.
  49. Masaż limfatyczny – ukojenie dla obolałych nóg
  50. Przewóz maszyn i urządzeń – zamów HDS
  51. Gaz – zainwestuj w nowoczesne ogrzewanie twojej firmy
  52. Jakich dokumentów potrzebujesz importując towary z Chin
  53. Stół do jadalni – jak wybrać najlepszy dla całej rodziny?
  54. Domowa stacja uzdatniania wody
  55. Wysoka wartość Decybeli na hali produkcyjnej – chroń słuch pracownika
  56. Balustrady balkonowe – jak wybrać?
  57. Włókno surowe w paszy zwierzęcej. Jakie spełnia funkcje?
  58. Wydajność czy energooszczędność sprężarki? Teraz nie musisz wybierać
  59. Wymagania prawne dotyczące monitorowania temperatur w przechowywaniu i transporcie leków.
  60. Męskie dolegliwości – zgłoś się na USG jąder
  61. Zabawka robot, czyli spełnienie marzeń dziecka
  62. Jaki smartfon wybrać dla dziecka?
  63. Twoja firma ceni sobie indywidualność? Zainwestuj w spersonalizowaną matę wejściową.
  64. Jak wykonać sprawozdanie finansowe spółki?
  65. Pasta która wybieli Twoje zęby? Sprawdź!
  66. Jak poprawić koncentrację u dziecka?
  67. Komplet ręczników jako praktyczny prezent urodzinowy
  68. Pomóż dziecku w nauce języka
  69. Jak odżywiać się zimą? Kilka przydatnych wskazówek
  70. Jak osiągnąć spełnienie zawodowe?
  71. Mini-historia tatuażu i jego popularności
  72. Sauna sucha – przepis na młodość i zdrowie
  73. O czym pamiętać kupując samochód używany?
  74. Dlaczego warto inwestować w nieruchomości?
  75. Co motywuje pracowników do lepszej pracy?
  76. Dlaczego samochody się psują?
  77. Jak pielęgnować noworodka?
  78. Jesienno-zimowe osłabienie organizmu
  79. Dom szkieletowy – dom prefabrykowany
  80. Wyposażenie restauracji – co koniecznie musisz mieć na start
  81. Jak chronić kable niskiego napięcia? Z pomocą przychodzą rury osłonowe!
  82. Praca w korporacji, czy może start-up – co lepsze dla programisty?

Obserwuj nas

Reklama

Reklama

Polecamy

Stworzenie restauracji od podstaw wiąże się z koniecznością zaopatrzenia w niezbędne elementy wyposażenia, które gwarantują jej sprawne funkcjonowanie, komfort pracy, bezpieczeństwo i zgodność z aktualnymi wymogami dotyczącymi lokali gastronomicznych.

Zaplanowane zakupy

Otwieranie nowego lokalu gastronomicznego to bez wątpienia ogromne przedsięwzięcie, wymagające skrupulatnie przygotowanego biznesplanu, dobrze przemyślanej akcji reklamowo-promocyjnej oraz ustalenia profilu kulinarnego. Jednocześnie stanowi dużą inwestycję finansową, w związku z koniecznością zakupu sprzętu, wyposażenia zapleczowego, produktów żywnościowych, dostosowania lokalu do wymogów sanepidu i nadania mu atrakcyjnego dla gości i przyciągającego uwagę designu. Aby nie pogubić się w chaosie związanym z organizacją, warto wybrać firmę oferującą pełen asortyment wyposażenia, dzięki czemu łatwiej planować zakup poszczególnych jego elementów. Warto zwrócić uwagę na dostawców, którzy zapewniają transport zakupionych produktów do klienta.  

Cenne porady

Właściciele obiektów gastronomicznych bardzo często korzystają w tym celu z różnego rodzaju poradników dostępnych na stronach www, pozwalających na uporządkowanie planu poszczególnych etapów oraz ustrzeżenie się przed drobnymi błędami, wynikającymi z niewiedzy. Większość artykułów i e-booków poświęconych tej tematyce skupia się jednak głównie na wytycznych sanepidu i Państwowej Inspekcji Pracy, a więc na odległościach od poszczególnych stanowisk, niekrzyżowaniu się dróg surowców i odpadów, czy też wymogów dotyczących poszczególnych pomieszczeń użytkowych i przeznaczonych dla zatrudnionego personelu. Niewiele z nich koncentruje się jednak na tym, co przyszły restaurator powinien wiedzieć w zakresie wyposażenia, stawiając pierwsze kroki w tym biznesie.

Sprzęty na start

Wybór sprzętów do kuchni, a więc urządzeń które pozwalają na wydanie autorskiego menu, uzależniony jest ściśle od profilu restauracji, kierunku kulinarnego w jakim planuje podążać i możliwości rozwoju oraz warunków finansowych inwestora. Niezmiennie podstawą wyposażenia pozostaje jednak piec konwekcyjny, który pozwala na przygotowanie wielu potraw oraz kilku porcji jednocześnie, co usprawnia pracę kucharzy i pozwala na lepszą organizację zespołu. Dużą jego zaletą jest również wielofunkcyjność.

Kolejny konieczny sprzęt to kuchenka elektryczna lub gazowa, która umożliwia realizację procesów smażenia i gotowania. Zależnie od planowanego zasięgu produkcyjnego ustala się liczbę palników lub liczbę kuchenek. Te dwa urządzenia gastronomiczne gwarantują sprawne przygotowanie i odgrzanie potraw, oczywiście z wykorzystaniem koniecznych dla ich użytkowania elementów wyposażenia, takich jak garnki, rondle, patenie, woki i blachy, których w każdej kuchni restauracyjnej powinno być pod dostatkiem.

Zastawa stołowa

Wyposażenie kuchni to jednak tylko jeden aspekt osprzętu, który musi posiadać restauracja. Klient najbardziej zwraca uwagę na efekt finalny, a więc gotową potrawę i co równie ważne sposób jej podania, a więc także zastawę stołową. Aktualny wybór talerzy, szklanek, miseczek i sztućców jest tak ogromny i zróżnicowany, że z łatwością można stworzyć zestawy, których sam wygląd uatrakcyjnia potrawę i zachęca do jej spożycia. Najczęściej wybieranym stylem wśród zastawy jest nowoczesny minimalizm, a więc prostota kształtu i barwy z jednoczesnym akcentem innowacyjności, przełamującym dawny standard. Istotna jest także jakość tego typu elementów, gdyż wykorzystywane wielokrotnie i często umieszczane w zmywarce, po wielu miesiącach nadal muszą wyglądać nienagannie.

Na pełne wyposażenie przestrzeni gastronomicznej składa się wiele różnych elementów dotyczących nie tylko samej funkcjonalności – a więc przygotowywania posiłków, ale także ich prezentacji, otoczenia, czy przestrzegania warunków sanitarno-higienicznych. Natłok informacji i kwestii wymagających zaplanowania wymusza określenie szczegółowych celów zakładu, a następnie ustalenie elementów, niezbędnych dla ich osiągnięcia.

Źródło: 123gastro.pl – wyposażenie gastronomii

0 Komentarzy

Dodaj komentarz